Evoke Salon

Evoke Salon

We partnered with the new owner to transform this recently vacated Elmwood Avenue retail space into Evoke Salon. The desire was simple, create a clean, bright space that would provide an enjoyable, relaxing salon experience, I think we succeeded!

The layout of the existing space, divided into two distinctively separate spaces with a level change, wasn’t ideal for a simple open salon space and therefore was the initial design challenge. Utilization of the space was further complicated by the deep and narrow nature of the space. But at least it had great ceiling height!

Utilizing the former partially submerged storeroom area for secondary activities such as the hair wash and dying stations, allowed us to maintain as much open space in the storefront as possible, ensuring it remained uncluttered and easy to maneuver through. By limiting the main body of the salon to just three chairs and built in workstations, it ensured that the space felt larger than it really is. We removed the door to a disused entrance from the rear of main salon space and replaced it with a fixed glazing unit, providing an additional source for natural light to flood the salon.

Photo: Sara Schmidle Photography

Evoke Salon

Evoke Salon

We partnered with the new owner to transform this recently vacated Elmwood Avenue retail space into Evoke Salon. The desire was simple, create a clean, bright space that would provide an enjoyable, relaxing salon experience, I think we succeeded!

The layout of the existing space, divided into two distinctively separate spaces with a level change, wasn’t ideal for a simple open salon space and therefore was the initial design challenge. Utilization of the space was further complicated by the deep and narrow nature of the space. But at least it had great ceiling height!

Utilizing the former partially submerged storeroom area for secondary activities such as the hair wash and dying stations, allowed us to maintain as much open space in the storefront as possible, ensuring it remained uncluttered and easy to maneuver through. By limiting the main body of the salon to just three chairs and built in workstations, it ensured that the space felt larger than it really is. We removed the door to a disused entrance from the rear of main salon space and replaced it with a fixed glazing unit, providing an additional source for natural light to flood the salon.

Photo: Sara Schmidle Photography

Evoke Salon

Evoke Salon

We partnered with the new owner to transform this recently vacated Elmwood Avenue retail space into Evoke Salon. The desire was simple, create a clean, bright space that would provide an enjoyable, relaxing salon experience, I think we succeeded!

The layout of the existing space, divided into two distinctively separate spaces with a level change, wasn’t ideal for a simple open salon space and therefore was the initial design challenge. Utilization of the space was further complicated by the deep and narrow nature of the space. But at least it had great ceiling height!

Utilizing the former partially submerged storeroom area for secondary activities such as the hair wash and dying stations, allowed us to maintain as much open space in the storefront as possible, ensuring it remained uncluttered and easy to maneuver through. By limiting the main body of the salon to just three chairs and built in workstations, it ensured that the space felt larger than it really is. We removed the door to a disused entrance from the rear of main salon space and replaced it with a fixed glazing unit, providing an additional source for natural light to flood the salon.

Photo: Sara Schmidle Photography

Evoke Salon

Evoke Salon

We partnered with the new owner to transform this recently vacated Elmwood Avenue retail space into Evoke Salon. The desire was simple, create a clean, bright space that would provide an enjoyable, relaxing salon experience, I think we succeeded!

The layout of the existing space, divided into two distinctively separate spaces with a level change, wasn’t ideal for a simple open salon space and therefore was the initial design challenge. Utilization of the space was further complicated by the deep and narrow nature of the space. But at least it had great ceiling height!

Utilizing the former partially submerged storeroom area for secondary activities such as the hair wash and dying stations, allowed us to maintain as much open space in the storefront as possible, ensuring it remained uncluttered and easy to maneuver through. By limiting the main body of the salon to just three chairs and built in workstations, it ensured that the space felt larger than it really is. We removed the door to a disused entrance from the rear of main salon space and replaced it with a fixed glazing unit, providing an additional source for natural light to flood the salon.

Photo: Sara Schmidle Photography

Evoke Salon

Evoke Salon

We partnered with the new owner to transform this recently vacated Elmwood Avenue retail space into Evoke Salon. The desire was simple, create a clean, bright space that would provide an enjoyable, relaxing salon experience, I think we succeeded!

The layout of the existing space, divided into two distinctively separate spaces with a level change, wasn’t ideal for a simple open salon space and therefore was the initial design challenge. Utilization of the space was further complicated by the deep and narrow nature of the space. But at least it had great ceiling height!

Utilizing the former partially submerged storeroom area for secondary activities such as the hair wash and dying stations, allowed us to maintain as much open space in the storefront as possible, ensuring it remained uncluttered and easy to maneuver through. By limiting the main body of the salon to just three chairs and built in workstations, it ensured that the space felt larger than it really is. We removed the door to a disused entrance from the rear of main salon space and replaced it with a fixed glazing unit, providing an additional source for natural light to flood the salon.

Photo: Sara Schmidle Photography